Czym jest maltodekstryna?

Co to jest maltodekstryna?

Maltodekstryna to mieszanina poli i oligosacharydów, otrzymuje się ją w wyniku częściowej hydrolizy skrobi. Występuje w postaci białego proszku, rozpuszcza się dobrze w wodzie, jej pH wynosi 5,5 – 7,0. Maltodekstryna ma delikatnie słodki smak, nie ulega fermentacji i jest produktem łatwo przyswajalnym przez człowieka. Stosuje się ją w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym.

Maltodekstryna w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Maltodekstryna jest szeroko stosowanym i bezpiecznym dodatkiem używanym w przemyśle spożywczym. Spożywana w rozsądnych ilościach nie pociąga za sobą żadnych negatywnych skutków. Jednak z uwagi na to, że jej indeks glikemiczny jest bardzo wysoki a ona sama mocno kaloryczna, powinny unikać ją osoby odchudzające się oraz cukrzycy.

Maltodekstryna znajduje się w mleku modyfikowanym dla niemowląt ponieważ produkt ten powinien być źródłem łatwo przyswajalnej dla małego dziecka energii. Zaleca się jednocześnie, by starsze dzieci karmić produktami mlecznymi przygotowanymi samodzielnie bez tej substancji. Natomiast odżywki węglowodanowo -białkowe z maltodekstryną zalecane są osobom aktywnym fizycznie. Niewielka ilość takiej odżywki dostarcza mnóstwo energii przydatnej w procesie regeneracji po wysiłku fizycznym.

Jakie pełni rolę w produktach spożywczych?

Maltodekstrynę można znaleźć w większości przetworzonych produktach spożywczych, pełni bowiem w nich wiele odmiennych funkcji:

  • wiążącą
  • stabilizującą
  • wypełniającą
  • zagęszczającą
  • spulchniającą
  • wzmacniającą smak i zapach
  • regulującą wilgotność
  • emulgującą
  • zapobiegającą krystalizacji składników
  • przedłużajacą trwałość
  • jako nadającą określoną teksturę
  • jako produkt pomocniczy w suszeniu rozpyłowym
  • jako nośnik dla aromatów i barwników

Jakie produkty zawierają maltodekstrynę?

Z uwagi na tyle różnorodnych funkcji maltodekstryna znajduje się w:

  • odżywkach i gotowych daniach dla niemowląt i dzieci, pełnią tam rolę zamiennika dla skrobi, dzięki temu produkt jest łatwo przyswajany przez dziecko, jest źródłem węglowodanów i dostawcą energii w mleku modyfikowanym
  • produktach cukierniczych – poprawia tam konsystencję ciasta, zapobiega jego wysuszaniu, przedłuża trwałość, zapobiega krystalizacji cukru, obecna w ciastach drożdżowych, herbatnikach, sucharach oraz kremach
  • produktach typu instant – sosach w proszku, zupach, kremach – pełni tam funkcję stabilizatora i emulgatora
  • napojach odżywczych i izotonicznych – jej zadaniem jest dostarczenie energii
  • produktach mięsnych – jest składnikiem solanek odpowiedzialnych za dojrzewanie mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *