Gotowanie jajka na miękko

Jajka uznawane są za symbol życia nie bez powodu. Ich spożywanie dostarcza nam białka, tłuszczu i cennych aminokwasów. W jajku znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K i PP. W Polsce najczęściej dodajemy je do różnych potraw, ciast a także spożywamy je na śniadanie. Jednak w jakiej formie jajko jest najzdrowsze i jakie dania z jajkiem w roli głównej możemy przyrządzić?

Jaki sposób wybrać, aby jajka były najzdrowsze?

Dietetycy uważają, że najzdrowiej jest przygotowywać bez dodatku tłuszczu. Pozwoli to na szybsze trawienie.

Unikajmy zatem takich potraw jak:

  • jajka smażone
  • omlet (ze względu na dodatek mąki, oleju i mleka)
  • kogel-mogel

Znacznie częściej powinniśmy spożywać jajka jako:

Przepisy na pyszne śniadania i nie tylko

Lekka pizza ze szpinakiem i jajkiem

A kto powiedział, że jedzenie pizzy zawsze musi kojarzyć się z weekendowym grzeszkiem? Istnieje mnóstwo wariancji na temat pizzy z alternatywnymi dodatkami. Do przygotowania ciasta do pizzy potrzebować będziemy drożdże, mąkę, sól a także wodę. Na rozwałkowane spody rozkładamy szpinak mrożony, podsmażoną cebulkę i oczywiście rozbite surowe jajka. Upieczoną pizzę możemy podawać z własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowym.

Faszerowane jajka w nieco innej odsłonie

Faszerowane jajka kojarzą nam się z dodatkiem dużej ilości szynki, majonezu i innych mało dietetycznych dodatków. Tymczasem żółtko z jajek ugotowanych na twardo możemy połączyć z dojrzałym awokado, czosnkiem i papryką wędzoną. Rozdrobnioną masę układamy na jajkach. Takie weekendowe śniadanie możemy podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Wiosenne danie z pieczonymi szparagami

Kwiecień i maj to najlepsze miesiące aby urozmaicić swoją kuchnię daniami ze szparagów. Szparagi polecane są dla osób cierpiących na schorzenia układu krążenia czy zaparcia. Są bogatym źródłem witamin C i K a także potasu, wapnia i magnezu. Szybkim i łatwym przepisem na danie z szparagami będzie połączenie ich z jajkami. Przygotowujemy je w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Szparagi uprzednio obieramy i lekko solimy. Gotowane jajka na miękko rozlewającym się żółtkiem będą się świetnie komponować z upieczonymi szparagami.

Pamiętajmy, że jajka są niezbędne w naszej diecie. Nie oznacza to, że możemy przesadzać z ich ilością. Ważniejszym jest jednak, aby zwrócić uwagę w jakiej formie je podajemy i czego używamy do ich przygotowania. Zdecydowanie najlepsze będzie pieczenie jajek i gotowanie- czyli sposoby, które nie wymagają dodatku tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *