Gruszka miłości w kuchni? Inspirujemy do gotowania dań z bakłażana

  Bakłażan zamiennie nazywany jest oberżyną. Jeszcze niedawno wydawał się nam warzywem egzotycznym i brakowało pomysłu jak można go wykorzystać podczas przygotowywania obiadu czy kolacji. Dziś odpowiadamy, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z bakłażanem?

Trochę historii bakłażana dla pasjonatów kuchni

Nasz miłosna gruszka, czyli bakłażan ma oryginalne pochodzie, wywodzi się  z Chin i Indii. Popularność w Europie zawdzięcza przede wszystkim Hiszpanom i Włochom (uprawiali go już od około XVI wieku). Natomiast w Stanach Zjednoczonych  bakłażan zaistniał dzięki osobie tj Thomas Jefferson. To ten człowiek we własnym ogródku zaczął hodować warzywo o nazwie bakłażan. Współcześnie bakłażan to gwiazda wśród składników kuchni śródziemnomorskiej. Jest podstawą takich słynnych dań jak francuskie ratatouille czy grecka moussaka.

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Bakłażan to połączenie takich wartości odżywczych dla organizmu człowieka jak:

  • kwas foliowy,
  • fosfor, żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • witaminy A i C

Bakłażan składa się z około 90% wody i niedużej ilość białka, tłuszczu i cukrów. Jest niskokaloryczny (100 gramów warzywa to zaledwie 24 kalorie). Bardzo istotny jednak jest sposób przygotowywania bakłażana, jeśli zdecydujemy się na wersję smażoną, należy pamiętać, że warzywo bardzo szybko pochłania tłuszcz i wtedy bakłażan przestaje być małokaloryczny i lekkostrawny.

Zalety bakłażana

  • wcześniej wspomniana mała kaloryczność (jednak uzależniona od sposobu przygotowania)
  • bogactwo wartości odżywczych (powyżej wypunktowane)
  • łatwość w łączeniu z innymi składnikami
  • jest warzywem dostępnym w wielu sklepach

Kilka klasycznych inspiracji na słynne dania z bakłażana

Francuskie ratatouille

Ratatouille jest daniem prowansalskim. To zachęcająca łatwością i szybkością wykonania potrawa bazująca na warzywach.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 duży bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • mała cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, majeranek, oregano)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w dużą kostkę.
  2. Bakłażany przed smażeniem solimy i odstawiamy na dłuższą chwile.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy skrojoną paprykę.
  4. Na patelnie dokładamy bakłażana i cukinię. Warzywa smażymy przez kilka minut, tak aby były miękkie.
  5. Na końcu całość wzbogacamy pomidorami bez skórki.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
  7. Pozostawiamy warzywa na małym ogniu.

Ratatouille można jadać jako lekkie danie ze świeżymi ziemniakami albo bagietką. Ten posiłek może być smakowitym dodatkiem do kurczaka albo różnych gatunków ryb.

Grecka moussaka

Pochodząca z pięknej, słonecznej Grecji moussaka jest wyśmienita! Tak jak jest ta zapiekanka pyszna – tak samo czasochłonna i wymagająca dużo pracy.

Składniki zapiekanki:

  • 600g mielonego mięsa (najlepiej baranina, ale można zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym)
  • 3 duże pomidory (bez skórki, krojone w drobną kostkę)
  • 2-3 bakłażany (w postaci plastrów – posolonych i odsączonych)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz; po łyżeczce: oregano, tymianku, cynamonu, gałki muszkatołowej; 2 liście laurowe.

Sos serowy:

  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 100 g tartego sera (cheddar albo parmezan, można dodać kawałki fety)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek i mięso. Usmażone składniki doprawić. Dusić mięso z pomidorami na małym ogniu. Nadmiar płynu odparować, żeby zapiekanka nie była za mokra.
  2.  Partiami usmażyć bakłażana z każdej strony, plastry mają być rumiane. Najlepiej smażyć na patelni grillowej z użyciem małej ilości tłuszczu.
  3. Przygotowujemy sos serowy: w rondelku rozpuścić masło wymieszać z mąką na gładką masę. Rondelek pozostawić na średnim ogniu i powoli dodawać mleko (przez cały czas mieszając). Kiedy sos jest gęsty dodaj sól, pieprz i gałkę. Po zdjęciu z ognia, wbić do rondelka jajko i dodać część startego sera.
  4. Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Póżniej usmażone bakłażany ułożyć na dnie. Następnie mięso, potem znów warstwa bakłażanów. Wszystko przykryć mięsem. Całość polać sosem serowym i posypać startym serem.
  5. Moussake piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez okres 30 minut.

Na gruszkę miłości jest wiele sposób. Poeksperymentuj i zaprzyjaźnij się z tym egzotycznym warzywem jakim jest bakłażan, który czasami jest nawet afrodyzjakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *