Kwercetyna – zalety, występowanie, skutki uboczne
Jest szereg substancji, które wpływają w bardzo pozytywny sposób na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wśród nich znajduje się m.in. kwercetyna. Godne polecenia jest dokładne zapoznanie się z jej zaletami, występowaniem oraz skutkami ubocznymi nadmiernego jej przyjmowania.
Zalety
Pomaga zwalczyć alergię
Kwercetyna ogranicza histaminy, które odpowiadają za występowanie alergii pokarmowych oraz sezonowych. Dzięki niej następuje znaczące zmniejszenie następujących objawów alergicznych:
- łzawiących oczu,
- kaszlu,
- pokrzywki,
- wycieku z nosa,
- obrzęku języka oraz ust,
- niestrawności.
Ogranicza stany zapalne
Jest odpowiedzialna za zmniejszenie stanów zapalnych, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Suplementacją kwercetyną pomaga m.in. pacjentom chorującym na:
- miażdżycę
- cukrzycę,
- zaćmę
- infekcje wirusowe,
- wrzody żołądka,
- zapalenia skóry,
- nowotwory,
- zapalenia pęcherza moczowego, prostaty, a także jajników.
Zwalcza ból
Ogranicza ból związany z infekcją gruczołu krokowego, zapaleniem stawów oraz chorobami dróg oddechowych.
Wpływa korzystnie na serce
Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Przeprowadzone badania wykazały, że przeciwdziała miażdżycy. Przeciwutleniacze zawarte w kwercetynie pomagają utrzymać w normie ciśnienie serca, a także poziom cholesterolu.
Wspomagają walkę z rakiem
Może stopować rozwój oraz mutację komórek nowotworowych. Ponadto łagodzi objawy towarzyszące chemioterapii oraz radioterapii, a więc metodom leczenia nowotworów.
Zwiększa wytrzymałość
Ma korzystne działanie na przepływ krwi. Wynika to z tego, że pozwala utrzymać w odpowiednim stanie naczynia krwionośne, które odpowiadają za przenoszenie tlenu oraz pozostałych składników odżywczych do tkanek i mięśni.
Ograniczają starzenie się skóry
Przyczynia się do hamowania uwalniania rozmaitych cytokin prozapalnych (np. TNF i IL-8), dzięki czemu pomaga w znacznym stopniu ograniczyć objawy związane ze starzeniem się skóry.
Występowanie
Kwercetyna znajduje się głównie w zielonych, czerwonych oraz purpurowych roślinach, a więc m.in. w:
- jabłkach,
- czerwonej cebuli,
- jagodach,
- wiśniach,
- czereśniach,
- brokułach,
- pomidorach,
- surowych szparagach,
- żurawinie,
- szpinaku.
Ponadto występuje ona w np.:
- czerwonym winie,
- czarnej i zielonej herbacie,
- kokosie,
- pełnoziarnistych produktach,
- oliwie z oliwek.
Skutki uboczne
Nadmierne przyjmowanie kwercetyny może wiązać się z następującymi skutkami ubocznymi:
- mrowieniem kończyn,
- bólami głowy,
- zaburzeniami rytmu serca oraz gwałtownym wzrostem ciśnienia tętniczego krwi, zwłaszcza jeżeli przyjmuje się inne leki o działaniu przeciwhistaminowym,
- ograniczeniem maksymalnego stężenia, a także wchłanianiem antybiotyków we krwi.