Poznaj bardzo wartościowy aminokwas!

Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Organizm nie potrafi samodzielnie go wytworzyć i należy dostarczyć go z pożywieniem. Niedobory tryptofanu powodują spadki energii, pogorszenie samopoczucia, a nawet depresje.

Rola tryptofanu

Tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli związków, które nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z dietą. Jest niezbędny do produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Tryptofan pełni wiele funkcji, w szczególności:

  • udział przy wytwarzaniu serotoniny czyli „hormonu szczęścia”
  • udział przy wytwarzaniu melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za okołodobowy rytm organizmu
  • udział w biosyntezie niacyny
  • udział w procesie rozmnażania
  • zmniejszenie napięć i nadpobudliwości
  • wytwarzanie kinureiny tj. filtra UV produkowanego w gałkach ocznych
  • udział przy syntezie rodopsyny – barwnika odpowiedzialnego za widzenie w nocy
  • poprawa odporności
  • wpływ na pracę układu nerwowego
  • regulacja przemiany materii i metabolizmu węglowodanów

Źródła tryptofanu

Dobrymi źródłami tryptofanu są produkty bogate w białko (chude mięso, ryby, ser, mleko, produkty sojowe, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni oraz jajka).

Wpływ tryptofanu na zdrowie

Tryptofan przekształcany jest do serotoniny, która wpływa na dobry nastrój. Niedobór serotoniny może objawiać się spadkami nastroju, bezsennością, a nawet zaburzeniami depresyjnymi. Z tego powodu tryptofan w postaci suplementu jest często stosowany przy leczeniu depresji. Suplementacja tryptofanem przez 2-4 tygodnie wykazuje znaczną skuteczność w zwalczaniu depresji.

Tryptofan pomaga również osobom otyłym. Osoby takie mają tendencję do częstego sięgania po produkty węglowodanowe. Wysoki poziom tryptofanu w osoczu krwi sprzyja ograniczeniu łaknienia na tego typu produkty, nie ograniczając apetytu na produkty białkowe. Podawanie otyłym pacjentom tryptofanu na godzinę przed posiłkiem skutkowało zmniejszeniem ilości spożywanych kalorii.

Skutki nadmiaru i niedoboru tryptofanu

  • Nadmiar tryptofanu – może być wynikiem nadużywania suplementacji i zazwyczaj objawia się nudnościami i wymiotami, bólami głowy, sennością, niewyraźnym widzeniem oraz zaburzoną koordynacją ruchów.
  • Niedobór tryptofanu – może objawiać się spadkami nastroju, zahamowaniem wzrostu, spadkiem poziomu białka we krwi, niedokrwistością, utratą włosów, degeneracją mięśni gładkich, stłuszczeniem wątroby

Zapotrzebowanie na tryptofan

  • Niemowlęta – 13mg/kg masy ciała
  • Dzieci 1-3 lat – 8mg/kg m.c.
  • Dzieci 4-13 lat – 6mg/kg m.c.
  • Chłopcy do 18. roku życia – 6mg/kg m.c.
  • Dziewczęta do 18. roku życia – 5mg/kg m.c
  • Dorośli – 5mg/kg m.c.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *