Poznaj właściwości kaszy bulgur!

Kasza bulgur, co to jest?

Kasza bulgur to rodzaj kaszy wywodzący się z ziaren pszenicy, najczęściej twardej. Sporządza się ją z najpierw gotowanych, a następnie suszonych ziaren zboża. Kasza bulgur jest popularna przede wszystkim w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. To z niej otrzymuje się również kuskus.

Kasza bulgur występuje w 3 odmianach:

  • drobnoziarnistej, używanej najczęściej do sałatek czy zup
  • średnioziarnistej
  • gruboziarnistej, stosowanej jako baza dla pilawów

Właściwości zdrowotne kaszy bulgur

Kasza bulgur charakteryzuje się cennymi dla organizmu człowieka właściwościami oraz wartościami odżywczymi. Zawiera najwięcej spośród kasz pszenicznych błonnika, a przy tym jest najmniej kaloryczna. Zawiera również mnóstwo potasu i fosforu niezbędnych do budowania kośćca. Ponadto w 100 g kaszy znajduje się 32 mg cennego dla organizmu magnezu, to wielokrotnie więcej niż posiada choćby kuskus.

Ważna dla układu sercowo-naczyniowego

Wymienione wcześniej składniki, czyli : potas, magnez, sód i wapń odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego człowieka:

  • potas – obniża ciśnienie krwi, przyspiesza skurcze serca, by dotlenić organizm, np. podczas wysiłku fizycznego
  • wapń – konieczny dla procesu skurczów serca, bierze udział w pompowaniu krwi do tkanek ludzkiego ciała
  • magnez – rozszerza tętnice, chroniąc przed zawałem
  • sód – reguluje napięcie mięśniowe i wywiera wpływ na pracę bodźców w komórkach nerwowych człowieka
  • żelazo i kwas foliowy – chronią przed anemią i ją leczą

Dlaczego powinno się jeść kaszę bulgur

Kasza bulgur polecana jest jako składnik diety wielu osobom, a przede wszystkim:

  • Osobom znerwicowanym ponieważ zawarta w kaszy witamina B oraz magnez wpływają kojąco na układ nerwowy, regulując tym samym równowagę psychiczną. Witamina B1 również obecna w tym produkcie poprawia pamięć i koncentrację, usprawnia myślenie. Witamina B2 łagodzi bóle głowy, B6 bierze udział w wytwarzaniu: serotoniny, dopaminy oraz noradrenaliny, których niedobór ma silny wpływ na zdrowie psychiczne, ich brak wywołuje depresje oraz stany lękowe
  • Osobom z dysfunkcjami układu pokarmowego, bogata w błonnik usprawnia działanie układu pokarmowego, wpływa na trawienie, perystaltykę, zapobiega zaparciom.
  • Osobom będącym na diecie odchudzającej. Mimo, że kasza bulgur jest dość kaloryczna, to duża zawartość błonnika likwiduje te mankamenty. Błonnik wzmaga uczucie sytości więc po zjedzeniu kaszy bulgur długo doświadcza się uczucia najedzenia. Dlatego łatwo z nią kontrolować wagę ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *