Syrop z cebuli – naturalnym antybiotykiem!

Naturalny antybiotyk, to najlepszy antybiotyk!

  Firmy farmaceutyczne prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowocześniejszych formuł antybiotyków. Półki w aptece uginają się od chemicznych w skład tabletek – antybiotyków. Farmaceuta ma pełne szuflady lekarstw, na tyle inwazyjnych dla naszego organizmu, że muszą być stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza. Bolączką naszych czasów jest fakt, że powoli człowiek po przez reklamy leków dosłownie na wszystko, zaczyna przejawiać hipochondryczne zachowanie. Myślimy sobie, że jeśli na poprawę nastroju jest pigułka to czemu by nie spróbować. Leczymy się często sami, niemądrze korzystając z suplementów diety zasypującymi rynek. To wzmaga nasze odczucia, kiedy faktycznie zachorujemy. Nawet nie myślimy, aby spróbować na początku choroby zadziałać naturalnie, czyli bez szkody dla organizmu. Podjęcie takiej próby daje szanse, nie chodzi o to żebyśmy nie poszli do lekarza kiedy mamy zapalenie płuc, ale o to by nie wyolbrzymiać i jeśli jest to tylko przeziębienie, dać trochę powalczyć naszemu organizmowi – wykorzystując domowe, naturalne sposoby. To, że są mniej inwazyjne poza tym, że nie mają skutków ubocznych, są zupełnie nieszkodliwe to jeszcze nie rozleniwiają organizmu, a dodatkowo go uodparniają przez to, że pozostawiają mu pole do działania – walki z chorobą.

Syrop z cebuli w akcji. Dlaczego akurat z cebuli?

Syrop z cebuli, jak sama nazwa wskazuje na jakim warzywie będzie bazował, ale warto na początku się zastanowić dlaczego ma być w składzie cebula? Ma ona wiele atutów, dlatego syrop z cebuli jest tak ceniony. Oto kilka ważnych właściwości cebuli wpływających leczniczo na nasz organizm:

  • działa bakteriobójczo
  • przeciwzapalnie
  • poprawia metabolizm
  • działa wykrztuśnie
  • leczy infekcje górnych dróg oddechowych

Prosty przepis na naturalny antybiotyk, czyli jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli zrobimy z dwóch składników tj:

  • cebula
  • cukier

W proporcji 1-2 łyżki cukru na 1 niedużą cebulę.

Przepis:

  1. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dosyć grubą kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę wkładaj porcjami do słoika i równolegle dosypuj cukier. Używaj około 1-2 łyżek cukru na 1 niedużą cebulę.
  3. Cała cebula i cukier są już w słoiku, zamknij go i mocno wstrząśnij. Cukier ma dobrze pokryć cebulę. Teraz odstaw swój słoik w ciepłe miejsce, może to być obok kaloryfera albo postaw go na parapet gdzie ogrzeje go słońce rzucające na niego swoje promienie.
  4. Po kilku godzinach cebula odda soki, przez co cukier się rozpuści i powstanie syrop z cebuli – nasz naturalny antybiotyk.
  5. Piąty krok nie jest konieczny, jeśli nie przywiązujesz uwagi do klarowności struktury syropu. Jeżeli chcesz by był oczyszczony i bardziej płynny – odcedź go przez sito, a uzyskasz idealny syrop z cebuli, który będzie przyjemnie łatwy w spożyciu.

Na podstawie artykułu:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *